Strahovanje od referenduma u Grčkoj obara cene nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Cene sirove nafte na azijskom tržištu jutros su oslabile na blizu 91 dolar za barel, pod pritiskom strahovanja investitora da bi grčki glasači mogli da na referendumu odbace plan za suzbijanje dužničke krize u toj prezaduženoj članici zone evra koji su prošle sedmice dogovorili lideri Evropske unije.

Nafta za orijentacionu isporuku u decembru je u elektronskom poslovanju na Njujoršom merkantilnom tržištu bila 70 centi u padu i ugovarana je po 91,49 dolara za barel. Taj termin isporuke je sinoć u Njujorku zaključen na 92,19 dolara, jedan dolar jeftinije nego prethodnog dana.

Marka “brent” je u Londonu na terminskoj berzi ICE bila u padu 51 centi, na 109,03 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Premijer Grčke Jorgos Papandreu je ranije ove sedmice izjavio da će raspisati referendum o sporazumu o smanjenju grčkog duga, odobravanju novih zajmova za spasavanje toj zemlji i primoravanju vlasnika grčkih obveznica na prihvatanje gubitka od 50 odsto.

Grčki radnički sindikati se protive vladinim strogim fiskalnim merama štednje, a glasači odbacuju plan o smanjenju duga, što bi moglo da dovede do bankrota Grčke i nove finansijske krize. Papandreu se takođe suočava sa glasanjem o poverenju u parlamentu u petak.