U Loznici smanjena tražnja za ugljem

PinterestFacebookTwitterShare

Na lozničkim stovarištima čvrstog ogreva u ponudi je dovoljna količina uglja u odnosu na potražnju, koja je slabija nego prošle godine, dok se isporuka ogrevnog drveta domaćinstvima obavlja bez prekida.

Ugalj iz domaćih rudnika dovozi se u Loznicu u količinama dovoljnim da podmire potrebe domaćinstava, koja se za ovu grejnu sezonu ređe opredeljuju da kupuju taj ogrevni materijal, rečeno je danas Tanjugu na stovarištima ogreva u tom gradu.

Kako smatraju prodavci, ugalj se manje prodaje nego prošle godine zbog novčanih prilika većine građana, a najčešće je u ponudi ugalj iz Kolubare, koji je uoči grejne sezone dva puta poskupljivao, a ponovno povećanje cena očekuje se do kraja godine.

U Loznici je trenutno najjeftinija „sirova Kolubara“ za koju je potrebno izdvojiti 6.000 dinara po toni, dok je „suva Kolubara“ dva puta skuplja, a za 11.000 dinara po toni, na lozničkim stovarištima moguće je naći i visokokalorični ugalj iz Banovića u Bosni i Hercegovini.

Isporuka ogrevnog drveta, koga na teritoriji Loznice ima dovoljno, nije smanjena u odnosu na prethodnu godinu , a narudžbine se uglavnom podnose preko sindikalnih organizacija, rečeno je Tanjugu u Šumskom gazdinstvu „Boranja“.

Kubni metar tvrdih lišćara, sa područja nadležnosti tog Šumskog gazdinstva, kupci koji sami obezbede prevoz, plaćaju 2.682 dinara, dok ista količina ogrevnog drveta koju do potrošača, u gradu ili u bližoj okolini, transportuje ”Boranja” košta 3.574 dinara.