Rusi traže naftu u RS

PinterestFacebookTwitterShare

Četiri ruske mašine, teške po dvadeset tona, koje će biti “glavne” tokom geoloških istraživanja potencijalnih nalazišta nafte u Republici Srpskoj započele su u utorak u dubičanskom selu Bačvani potragu za “crnim zlatom”.

Ekipa “Novosti” posetila je grupu ruskih inženjera koji su ih upoznali sa sistemom rada pravih “zveri na točkovima”. Mašine rade na principu hidrauličnih vibracija, odnosno da izazivaju podrhtavanja tla koja se dalje očituju pomoću senzora. Na osnovu zabeleženih amplituda može se jasno videti šta se, u stvari, krije pod zemljom.

Dr Vladimir Malbašić, prodekan za nastavu na prijedorskom Rudarskom fakultetu, kaže da dosadašnji rezultati potvrđuju da postoji realna mogućnost za pronalazak nafte ili gasa.

Područje Lješljana je bilo interesantno sa aspekta istraživanja nafte i gasa, jer je uzeta u obzir činjenica da je na tom području pronađena mineralizovana voda, koja se danas koristi za lečenje. U dosadašnjim istraživanjima u Lješljanima su urađene bušotine do nekih 800 metara dubine. Moguće je realno očekivati pronalazak manjih ležišta, koja bi svakako bila upotrebljiva i koja bi mogla biti od koristi i naftnoj industriji u Republici Srpskoj, kaže dr Malbašić.