Gradi se prvi energetski efikasni vrtić

PinterestFacebookTwitterShare

Na Bežanijskoj kosi, u blizini nove osnovne škole “Dragan Lukić”, gradi se prvi štedljivi vrtić čija će izgradnja biti završena za 180 dana. Moderno obdanište površine oko 2.000 kvadratnih metara funkcionisaće po principu energetske efikasnosti jer će za grejanje i hlađenje koristiti obnovljive izvore poput podzemne tople vode i solarne energije.Osnovna škola “Dragan Lukić” na Bežanijskoj kosi izgrađena je za nepunih 100 dana, a u planu je da se savremeni vrtić, u njenom komšiluku u Grčkoj ulici, izgradi za šest meseci. Namenjen je za boravak 252 mališana, od jaslica do predškolskog uzrasta, a otvaranje je planirano u februaru.

Ovo je prvi u grupi od pet vrtića koji će se realizovati u okviru Agencije za investicije i stanovanje, a koji se grade na principu energetske efikasnosti. Aleksandra Radosavljević, pomoćnica direktora ove ustanove, kaže da je izdvojeno blizu 375 miliona dinara za njegovu izgradnju.

 Ovaj objekat je eksperimentalni i uzorak za dalju izgradnju vrtića koji omogućavaju štednju energije. Za grejanje i hlađenje koristiće se različiti obnovljivi izvori poput podzemne tople vode i solarne energije, pa će objekat ostvariti mali utrošak energije, objasnila je Radosavljević.

Projektom je predviđeno da vrtić bude građen u režimu između niskoenergetske i takozvane pasivne zgrade. Primenom određenih elemenata, poput nadstrešnica, energetski efikasnih svetiljki i senzora za kontrolu jačine osvetljenja, biće dodatno povećane njegove energetske karakteristike.

U okviru vrtića gradi se staza za vožnju bicikala, trotineta i koturaljki, površina sa spravama i ravan travnati teren za trčanje i igru. Mališanima će na raspolaganju biti i prostor pod livenom gumom sa rekvizitima za igru, kao i brežuljak za sankanje i prve pokušaje skijanja.

Radosavljevićeva dodaje da će Novi Beograd, pored štedljivog vrtića, dobiti još dva nova objekta za smeštaj 545 mališana, od jaslica do predškolskog uzrasta. Prvi objekat gradiće se u Vojvođanskoj ulici, na površini od 2.345 metara kvadratnih. Drugi objekat gradiće se u Univerzitetskom naselju, a prostiraće se na 2.018 metara kvadratnih.