TI: Rusi i Kinezi najskloniji korupciji

PinterestFacebookTwitterShare

Istraživanje Transparency Internationala za 2011. godinu, sprovedeno u 30 najrazvijenijih zemalja sveta, pokazalo je kako su kompanije iz Rusije i Kine najsklonije u svom poslovanju davati mito, dok su u holandski i švajcarski poslovni ljudi najmanje skloni pribegavanju takvim metodama.
 
Ovo istraživanje o indeksu izvoznika korupcije Transparency International pravi svake dve do tri godine , a reč je o alatu koji pokazuje koliko često kompanije iz ekonomski najjačih zemalja sveta posežu za nedozvoljenim sredstvima u poslovanju s inostranstvom. U samo vrhu pored Holandije i Švajcarske nalaze se i Belgija, Nemačka i Japan.

Rezultati se dobijaju na temelju ispitivanja rukovodilaca kompanija, koji ocenjuju sklonost davanja mita u kompanijama. Rezultati su najporazniji za Kinu i Rusiju, ali te dve zemlje se već standardno nalaze na neslavnom vrhu. Ovim rezultatima se ne mogu pohvaliti ni Meksiko, Indonezija i Ujedinjeni arapski emirati.

Najviše korupcije je u sektoru građevine, komunalnih usluga i prodaje nekretnina, a najmanje u poljoprivredi i lakoj industriji.
 
Više o ovom istraživanju možete pogledati OVDE.