Beograd domaćin samita Centralnoevropske inicijative

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradu će u petak 4. novembra biti održan godišnji samit Centralnoevropske inicijative (CEI), a na dnevnom redu biće evropske integracije i poboljšanje saradnje i konkurentnosti članica CEI u vreme ekonomske krize, saopštila je ta organizacija.

Kako je objavljeno na sajtu CEI, skup pod nazivom “Novo razmišljanje za konkurentnu ekonomiju” organizuje kabinet premijera Srbije u saradnji sa Ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj, a očekuje se učešće premijera i ministara ekonomije zemalja članica ili drugih visokih zvaničnika.

Planirano je da samitu u Beogradu prisustvuju predstavnici različitih međunarodnih i regionalnih organizacija i finansijskih institucija poput Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske banke, Jadransko-jonske inicijative, Organizcije za crnomorsku ekonomsku saradnju i Saveta za regionalnu saradnju.

Očekuje se i učešće predstavnika Evropske komisije koji tradicionalno dolaze na visoke skupove CEI, navedeno je u saopštenju na sajtu CEI.

Program u Beogradu biće obogaćen Poslovnim forumom koji organizuje Privredna komora Srbije, na kojem će predstavnici poslovnog sveta moći da iznesu viđenje situacije posle krize.

Oni će, kako se očekuje, predlagati i razmatrati različite mere i inicijative za zastitu privrede zemalja CEI kroz koordinirani regionalni pristup.

Forum će poslužiti i revitalizaciji poslovne dimenzije CEI, istaknuto je na sajtu ove organizacije.

CEI je jedna od nekoliko regionalnih inicijativa kojima Srbija predsedava ove godine.