Bajatović: Dovoljno gasa za grejnu sezonu

PinterestFacebookTwitterShare

Snabdevanje domaćinstava i privrede gasom u narednoj grejnoj sezoni biće potpuno stabilno, uprkos tome što je njegova cena, i posle poskupljenja, i dalje niža od ekonomske, izjavio je danas u Somboru generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.
 
“Tehnički, finansijski i po količinama gasa utisnutim u skladištu u Banatskom Dvoru potpuno smo spremni da grejnu sezonu dovedemo do kraja bez nestašica”, rekao je on u izjavi novinarima, nakon posete novoj toplani u Somboru.
 
Prema njegovim rečima, trenutna cena gasa na svetskom tržištu je 525 dolara po kubnom metru, a iznos koji mi plaćamo prilikom uvoza na Beregovu je za 20 odsto veća od prodajne cene. “Srbijagas prihvata ulogu koju mu je dodelila vlada u sprovođenju socijalne politike i ne možemo da dozvolimo da privreda stane, a građani se smrzavaju”, ukazao je Bajatović.
 
On je ponovio da gradske toplane duguju Srbijagasu između pet i sedam milijardi dinara za prošlu sezonu, ali da će i dalje dobijati gas po najnižoj tarifi.
 
“Vlada Srbije je odobrila novo zaduživanje Srbijagasa od 190 miliona evra, što predstavlja projektovani gubitak kompanije upravo zbog ovog raskoraka u ceni gasa”, zaključio je Bajatović.