Daily Mail: Srušena teorija zavere o napadu 11. septembra

PinterestFacebookTwitterShare

Dramatično urušavanje zgrade Svetskog trgovinskog centra nekoliko sati nakon rušenja tornjeva u Njujorku u napadima Al Kaide 11. septembra 2001. godine, već deset godina je predmet brojnih teorija zavera. Ipak, dosad neobjavljeni video stavio je tačku na te teorije, jer je dokaz da su neistinite, piše Dejli mejl.

Video koji je objavio britanski list dokazuje da se Zgrada 7 srušila zbog velike toplote koja se stvorila oko tornjeva Svetskog trgovinskog centra zahvaćenih vatrom. Teorije zavere su ukazivale na to da je Zgrada 7 uništena eksplozivom.
 
U snimku se vide donji spratovi Zgrade 7, koja se nalazila preko puta tornjeva. Unutrašnje metalne grede počele su da se savijaju zbog zagrejanosti.
 
Zagrevanje čeličnih greda uzrokovalo je rušenje spratova koji su padali jedan na drugi. Rezultat toga je rušenje kompletne zgrade. Iako potpuno rušenje nije snimljeno, video je dovoljan dokaz koji potvrđuje zvanične rezultate Komisije za istragu terorističkih napada.
 
Video je snimio reporter lokalne medijske kuće i to sa severne strane zgrade. Između zgrada u pozadini vide se brojni požari na mestu gde su nekada stajali tornjevi. Iako je Zgrada 7 bila odvojena od glavnog kompleksa, sa trećim spratom je bila povezana preko dva pešačka mosta.
 

 
Na videu je moguće videti vatru na šestom spratu zgrade, a vidljive su i savijene čelične grede u njenoj unutrašnjosti.
 
Istražitelji su rekli da je pad južnog tornja u 9.59, a zatim i severnog u 10.28, naneo ogromnu štetu zgradi Trgovinskog centra, koja je gorela sprat po sprat. Zbog toga je postajala sve nestabilnija, pa se na kraju i potpuno srušila.
 
Nakon istrage saopšteno je da je uzrok rušenja Zgrade 7 zapravo kombinacija krhotina nastalih rušenjem tornjeva i nestanak vode u sistemu za gašenje požara u zgradi.
 
Vladini analitičari saopštili su da su sve tri zgrade srušene zbog “totalnog progresivnog rušenja“, što znači da su velika oštećenja u blizini negativno uticala na zgrade u blizini.
 
U Zgradi 7 bili su smešteni Banka “Salomon Smit Barni”, kancelarije CIA, Ministarstva odbrane i kompanije “KonEd”.
 
Posle napada na Svetski trgovinski centar, zaposleni su evakuisani iz Zgrade 7, pa žrtava nije bilo.