Poskupeli paprika, paradajz i krastavac

PinterestFacebookTwitterShare

Na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji u oktobru je, posebno u poslednjih deset dana, zabeležena slabija ponuda paprike, paradajza, krastavaca, tikvica i patlidžana, što je uslovilo porast cena ovih povrtarskih kultura. Proteklog meseca zabeležena je bolja ponuda kupusa, krompira, šargarepe, cvekle i praziluka, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).
 
Slabija ponuda paradajza uticala je na rast cene tog povrća koja je na kvantaškim pijacama najčešće iznosila 30 dinara za kilogram, dok je na zelenim pijacama bila 50. 
 
Asortiman i ponuda paprike bili su takođe slabiji u poslednjoj nedelji oktobra, a najčešća prodajna cena babure pakovane u džak ili kutije na kvantaškim pijacama bila je ista kao u septembru i iznosila je 50 dinara. Na zelenim pijacama u Srbiji je zabeležen rast cene ove povrtarske kulture u odnosu na prethodni mesec i dominirao je iznos od 80 dinara. Prodaja paprike šilje odvijala se po ceni od 40 do 100 dinara u zavisnosti od kvaliteta i obima ponude i tražnje. Patlidžan se tokom oktobra prodavao po ceni od 25 dinara do 50 dinara.

U oktobru je nastavljen trend dobre ponude i tražnje crnog luka. Na kvantašima u Srbiji je dominirala cena od 25 dinara, dok je na zelenim pijacama koštao 50 dinara. Ponuda belog luka u odnosu na prethodni mesec količinski je bila nepromenjena, u veleprodaji je dominirao iznos od 250 dinara, a u maloprodaji 500 dinara.
 
Na pijačnim tezgama su se i tokom oktobra i dalje mogli pazariti krastavci kornišoni mada je cena ove povrtarske kulture u odnosu na prošli mesec bila duplo viša, pa je u veleprodaji dominirao iznos od 60 dinara, a maloprodajna cena bila je 100 din/kg.