Cvetković: Srbija danas garantuje slobodu medija

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija u istoriji nikada nije imala ovako visok stepen slobode i demokratičnosti kao sada, ocenio je premijer Srbije Mirko Cvetković i dodao da veća otvorenost medija pokazuje da se Srbija menja na bolje. Cvetković je otvarajući Forum medija jugoistočne Evrope (SEEMO) u Beogradu kazao da se cenzura i vršenje pritisaka na medije više ne tolerišu.
 
„Daleko su mračna vremena kada je partija upravljala medijima, sada se tako nešto ne događa i stoga smatram da se kao država menjamo na bolje”, rekao je Cvetković, dodajući da važnu ulogu u tome imaju mediji i novinari. U tom smislu je, kako je dodao, vlada usvojila važan dokument – Strategiju razvoja sistema javnog informisanja do 2016. godine.
 
Ta strategija je, prema njegovim rečima, zanosvana na standardima i regulativi demokratskog sveta i štiti javni interes građana, njihovo pravo da budu obavešteni o svemu što se dešava. Obavezali smo se Strategijom da ćemo celokupan pravni okvir usaglasiti sa evropskim regulatornim okvirom, i da će obezbediti da se država povuče iz vlasništva u medijima.
 
„Od izuzetnog značaja je”, naveo je dalje Cvetković, „Zakon o slobodnom pristupu infromacijama od javnog značaja, zahvaljujući kojem svaki građanin može da zatraži informacije.”
 
“Mediji treba da nastave da informišu građane, da se kritički odnose na sve loše pojave u drustsvu, uključujući i one za koje je odgovorna vlada. Treba da se i upitaju koliki doprinos njihovi tekstovi pružaju razvoju jer mediji imaju i obrazovnu funkciju“, podsetio je Cvetković.
 
Mediji, prema njegovim rečima, imaju nesumnjivo veliki značaj u razvoju svakog društva. Nijedno stabilno demokratsko društvo ne može da se zamisli bez nezavisnih medija, ocenio je on, dodajući da su mediji korektivni faktor.
 
Srbija danas u potpunosti garantuje i poštuje slobodu medija, mišljenja i pravo na obaveštenost, podvukao je Cvetković.