“Victoria oil” ne podiže cenu ulja

PinterestFacebookTwitterShare

Ulje “Iskon”, koje proizvodi “Victoria oil”, neće poskupeti do kraja naredne žetve, jer je ta kompanija otkupila sve sirovine potrebne za proizvodnju.
 
– Cene suncokreta u Rusiji i Ukrajini lagano rastu, ali to neće uticati na cenu našeg proizvoda. Ulje neće poskupeti, pošto su sve sirovine nabavljene. Završili smo otkup 201.000 tona suncokreta. U Hrvatskoj smo otkupili još 30.000 tona, što će biti dovoljno do sledeće žetve. Poređenja radi, ostatak konkurencije je zajedno sa izvozom otkupio 250.000 tona. Celokupan rod je isplaćen po ceni od 30 dinara – rekao je novinarima generalni direktor “Victoria oil” Rajko Čavorović prilikom obilaska fabrike.
 
On je dodao da je vrednost izvoza, u koji ode oko 60% proizvodnje, premašila 28 mil EUR, a tržišta su Austrija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Švajcarska. Natalija Kurjak, direktorka marketinga “Victoria group” grupe objasnila je da kompanija sarađuju sa oko 400 poljoprivrednih zadruga, koje okupljaju oko 40.000 kooperanata, a toj mreži Grupa je dala beskamatne pozajmice od ukupno 120 mil EUR.
 
Dosadašnje investicije u fabriku su 60 mil EUR, a kapacitet dnevne prerade suncokreta sada je najveći u regionu i iznosi 1.200 tona uljarica. Unapređena je i kompletna tehnologija prerade, a krajem 2009. aktiviran je i najsavremeniji pogon u regionu kapaciteta 14.000 litara na sat za punjenje i ambalažiranje jestivog ulja Iskon.