Krompir najskuplji u prestonici

PinterestFacebookTwitterShare

Kilogram krompira ove jeseni dostiže i do 60 dinara na pojedinim tezgama, gotovo upola više nego pre mesec dana. Istina to povrće je najskuplje u prestonici, dok se u pojedinim mestima u unutrašnjosti i dalje prodaje upola te cene, odnosno za tridesetak dinara.
 
Ove nedelje, tako je za kilogram krompira u Kragujevcu, Loznici ili Zaječaru trebalo 30 dinara, dok je u Smederevu cena iznosila 35. Beograd je „držao“ ubedljivo najveću cenu sa 50 i 60 dinara, a ostali gradovi to povrće su nudili mahom za 40 dinara.
 
Sezonski je uobičajeno da u ovo doba godine dođe do skoka cena pojedinih povrtarskih kultura, ocenjuju stručnjaci i dodaju da cene raste tamo gde to omogućava i kupovna moć stanovništva. Zato u mestima gde je velika nezaposlenost i slabiji promet, cene miruju mesecima.
 
– Krompira ima dovoljno na tržištu i nema razloga za takvo poskupljenje – tvrdi Evica Mihaljević iz „Plodova Srbije“. – Smatram da je to reagovanje na skok cena energenata i da je u pojedinim mestima došlo do značajnog rasta cena. Zbog veće tražnje svi žele da svoju robu prodaju u prestonici, a sa većim izdacima transporta to više i košta.
 
Zanimljivo je da je sada skočila za oko 10 odsto i cena zamrznutog povrća u prodavcnicama, dok su na tezgama poskupele tikvice, karfiol, krastavci…