Ipak bez poskupljenja hrane?

PinterestFacebookTwitterShare

Gas je od početka novembra za domaćinstva poskupeo 10, a za privredu 15 odsto. Iako bi sada trebalo očekivati i više cene prehrambenih proizvoda, zbog niske kupovne moći građana proizvođači će nova poskupljenja odložiti na nekoliko meseci, piše Blic.

Žika Stevanović iz klanice „Budućnost“ kaže da bi bilo realno da, zbog korekcije cena gasa, mesne prerađevine sada poskupe za pet do šesto odsto, ali da zbog slava i decembarskog posta do toga sigurno neće doći pre početka 2012.

Kupovna moć građana u ovom periodu će ionako dodatno slabiti, potrošnja mesa će zbog posta pasti, tako da nema smisla dizati cene pre početka sledeće godine,” kaže Stevanović.

Slično se može čuti i od ostalih proizvođača. Rade Škorić, direktor Živinarske zajednice, kaže da je zbog početka grejne sezone pilići u tovu trebalo da poskupe za šest do osam dinara po kilogramu, ali da će ta računica zbog poskupljenja gasa sada biti još veća. On, međutim, nije mogao da precizira kako će se to odraziti na tržitu.

 

 
Računica Dragiše Jović, direktora farme „Mikros union“, pokazuje da bi pileće meso trebalo da poskupi za pet, a jaja za dva do tri odsto. “Međutim, cene jaja neće se menjati pre Vasrksa,” kaže Jović.

U narednim mesecima stabilne će ostati i cene mleka i šećera. Mleko bi, kako kaže Slobodan Petrović, generalni direktor „Imleka“, eventualno moglo da poskupi u drugom kvartalu sledeće godine, i to pod uslovom da u Evropi dođe do rasta cena sirovog mleka.