Privatni novac u javne poslove

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji, tokom osam godina, koliko postoji Zakon o koncesijama, ozbiljno se pregovaralo o svega pet ovakvih ugovora, a sprovedena je samo jedna koncesija.
 
Nadležni veruju da je problem bio u zakonu i da će novi, Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, pokrenuti infrastrukturne projekte. Pre svega one u nadležnosti lokalnih samouprava, koji trenutno stoje „u redu“ za novac iz Nacionalnog investicionog plana.

“Uvodimo mogućnost partnerstva privatnih investitora i javnih partnera, a javni partneri su Vlada Srbije, pokrajinska vlada ili lokalna smouprava,” istakao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić. “Odgovornost za pokretanje i sprovođenje partnerstva je na javnom partneru. Novina je uvođenje ekonomskog efekta. On je preduslov da projekat bude realizovan. Privatni inevstitori u javne poslove mogu da se uključe kroz upravljanje i održavanje nekog objekta, finansiranje i izgradnju ili rekonstrukciju. Znači da će ubuduće privatne kompanije moći da grade obdaništa i škole, kanalizaciju, puteve…, sve ono za šta se dokaže obostrani ekonomski efekat.”

“Cene komunalnih usluga formiraju lokalne samouprave, i tako će i ostati,” kaže Oliver Dulić, ministar životne sredine. “Ne postoji nijedan razlog da primenom ovih zakona cene budu promenjene, niti da neko ostane bez posla. Mi uvodimo kriterijum po kome cene mogu da se formiraju.”