Loznica: Dugovi za gas oko 25 miliona dinara

PinterestFacebookTwitterShare

Za korišćenje prirodnog gasa, potrošači Akcionarskom društvu “Loznicagas“ duguju oko 25 miliona dinara, a to preduzeće sudskim putem redovno naplaćuje potraživanja od korisnika koji neuredno izmiruju obaveze.


Direktor AD Miroljub Tešmanović rekao je da Lozničani za gas duguju oko 25 miliona dinara, od čega 20 miliona dinara predstavljaju potraživanja privrednih lica, dok ostatak duguju domaćinstva koja prirodni gas koriste isključivo za grejanje. On je naveo da lozničko JKP „Toplana“ za gas duguje 10 miliona, dok od privrednih subjekata koji su utuženi za neizmirene obaveze, fabrika u stečaju „Lofolen“ nekadašnje hemijske industrije „Viskoza“, duguje više od šest miliona dinara.

Ukoliko dugovanje premaši novčani iznos dva prosečna mesečna računa, korisniku se šalje opomena, nakon čega ima mogućnost da u roku od osam dana izmiri obaveze, dok se u protivnom isključuje sa mreže, ukazao je Tešmanović.

Prema njegovim rečima, ”Loznicagas” je bila je primorana da sudskim putem naplaćuje potraživanja od korisnika koji neuredno izmiruju obaveze, a rezultati te prakse upućuju na potrebu njene dalje primene.

Kubni metar gasa koji „Loznicagas” isporučuje pravnim licima koštao je od 30,5 do 33 dinara, a domaćinstva su za istu količinu tog energenta izdvajala 34,1 dinara, dok će, prema odluci snabdevača, cena za domaćinstva da bude veća 10, a za privredu 15 odsto.