Procvat brazilske ekonomije

PinterestFacebookTwitterShare

Londonski „Ekonomist intelidžens junit” upravo je objavio računicu po kojoj će ove godine Brazil smeniti Britaniju na šestom mestu svetske rang-liste zemalja po visini bruto nacionalnog dohotka (2.440 naspram 2.430 milijardi dolara), piše Politika.

Prošle godine je južnoamerički džin na toj tabeli pretekao Italiju, a prognozira se da će do 2020. njegova ekonomija biti veća od bilo koje u Evropi, pa da će zauzeti peto mesto: iza Kine (kojoj se predviđa izbijanje na čelo), SAD, Indije i Japana.

Ako se navedena kalkulacija ostvari, prvi put u novijoj istoriji se među pet najvećih ekonomija neće naći neka od evropska sila. Što će ujedno značiti da prvi put u toj eliti većinu čine Azijati.

Novost predstavlja i okolnost da je Brazil prva zemlja koja se ka vrhu prilično surovog ekonomskog međunarodnog nadmetanja probija dejstvom „meke”, a ne „tvrde” moći. Popularnost je širio svakojakim loptanjem, karnevalom, sambom, plažama, pa i kao čuvar amazonskih „pluća sveta”, a prestiž povećavao originalnim rešenjima kojima se od „sistemskog bolesnika” pretvorio u zemlju usavršavane tehnologije i poljoprivrede, pronalazača ogromnih zaliha nafte, prestižnog partnera u raznovrsnim međunarodnim poslovima.

Za razliku od klasičnih sila, odavno ne ratuje, nema nuklearnu bombu, ne zvecka oružjem na granicama, ne nameće svoj model. Strateški se ponaša kao u fudbalu: pleni elegantnim potezima, veštinom, a ne snagom, o čemu svedoči i najnoviji „dribling”kojim je zaobišao još jednu prepreku ka svetskom ekonomskom vrhu.