Grčka ne dobija ni cent dok se ne izjasni

PinterestFacebookTwitterShare

Lideri Nemačke i Francuske Angela Merkel i Nikola Sarkozi poručili su sinoć u Kanu da Grčka neće dobiti ni cent evropske pomoći dok se ne izjasni o tome da li želi da ostane u evrozoni.

Merkelova i Sarkozi su, posle sastanka sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom i drugim evropskim liderima, saopštili i da je očuvanje evrozone važnije od spasavanja Grčke.

Premijer Papandreu je najavio da će plebiscitarno izjašnjavanje građana o daljoj sudbini Grčke u evrozoni biti održano najverovatnije 4. decembra. “Nije trenutak da vam dam tačnu formulaciju referendumskog pitanja, ali suština je da to nije samo pitanje o programu pomoći, to je pitanje da li želimo da ostanemo u evrozoni”, kazao je Papandreu.

Evropske lidere je naljutila Papandreuova najava da će raspisati referendum o paketu pomoći Grčkoj, vrednom 130 milijardi evra, koji je dogovoren na samitu 27. oktobra. “Naši grčki prijatelji moraju da odluče da li žele da nastave putovanje sa nama”, kazao je Sarkozi na konferenciji za novinare posle sastanka u Kanu. Sarkozi je rekao da bi, ukoliko referendum bude održan, građani morali na njemu da se izjašanjavaju o tome da li Grčka ostaje u evrozoni ili ne. On je rekao i da će referendum o tom pitanju biti održan 4. ili 5. decembra i da sledeća tranša pomoći ne može biti isplaćena pre referenduma.
 
Nemačka kancelarka Merkel je kazala da Nemačka želi da stabilizuje evrozonu sa Grčkom kao njenim članom, ali i istakla da je stabilizovanje evrozone znatno važnije od spasavanja Grčke. Prvi zajam za spasavanje Grčka je dobila u maju 2010. godine, kako bi izbegla bankrot.