(VIDEO) Godinu dana od zemljotresa u Kraljevu

PinterestFacebookTwitterShare

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, zemljotres je bio jačine 5,4 jedinica Rihterove skale i intenziteta VII-VIII stepeni Merkalijeve skale. Od tada do danas na ovom području je zabeleženo jos 716 potresa jačine iznad jednog Rihtera.
 

Tokom zemljotresa život su u ruševinama svoje kuće izgubili Natalija i Siniša Tašić, dok je oko 200 ljudi zadobilo lakše povrede.

Komisije za procenu štete zabranile su za upotrebu 800 objekata sa najvećim oštećenjima. Više od 1.500 kuća je imalo oštećenja četvrte i pete kategorije, za koje je bila neophodna izrada projekta sanacije. Oštećenja od prvog do trećeg stepena pričinjena su na oko 11.500 kuća, a u zemljotresu je oštećeno i više desetina stambenih zgrada.

Od javnih objekata najveću štetu je pretrpela zgrada Zavoda za javno zdravlje, koja je morala da bude srušena. Internistička bolnica Zdravstvenog centra “Studenica” je iseljena iz matičnog objekta koji zbog oštećenja nije bezbedan za upotrebu.

U zemljotresu su stradala i 32 školska objekta i njihova sanacija je krajem prošlog meseca završena.

Gradonačelnik Kraljeva Ljubiš Simović kaže da još nije poznat pun iznos štete koju je pričionio zemljotres. “Samo na stambenim objektima šteta je oko 30 miliona evra, bez pomoćnih objekata u domaćinstvima. Tome treba dodati štetu koju su pretrpeli privreda, zdravstvo, školstvo, kulturni i verski objekti”, kaže Simović.
 


Na žiro-račun za pomoć Kraljevu uplaćeno je 2,5 milijardi dinara, od čega su oko 350 miliona donacije, a ostalo je uplatila vlada Srbije iz državnog budžeta.

Simović kaže da je najveći deo novca utrošen na izgradnju 463 montažne kuće, zatim za isplatu pomoći za sanaciju 13.000 kuća i oko 7.000 stanova, kao i za statičku sanaciju 32 zgrade. Neki od vidova pomoći za sanaciju primilo je oko 24.000 porodica.

Oko 25 zgrada u Dositejevoj ulici još nije popravljeno, jer je vlada Srbije konkurisala za kredit kod Evropske investicione banke. Ako sredstva budu odobrena, umesto ovih oronulih zgrada biće izgrađen nov stambeni blok.

“Za 16. novembar je zakazan još jedan sastanak sa predstavncima EIB-a. Verujem da će kredit biti odobren, u suprotnom, i ove zgrade ćemo sanirati kao i sve druge”, rekao je Simović.

On ističe da je Kraljevčanima, osim države, pomogao veliki broj donatora. Simović naglašava i materijalni i moralni značaj dolaska velikog broja volontera iz cele Srbije koji su u prvim danima posle zemljotresa pomagali na raščišćavanju terena.