Jedna krava vrednija od milion dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Suma od 1,2 miliona dolara za nas predstavlja fantastičnu brojku za koju bi mogla da se kupi poveća fabrika, dok poznavaocima prilika u mlečnom govedarstvu Kanade nije neobična vest da je neko upravo toliko platio jednu kravu, objavljeno je u najnovijem broju “Agrobiznis magazina”.

Odgovor na to zašto bi neko izdvojio toliki novac za jednu kravu pomalo je kompleksan, ali i jednostavan – genetika. Ova krava rase holštajn odgojena je na jednoj farmi u Kanadi, državi poznatoj po odličnoj proizvodnji mleka i izvanrednim rezultatima, a njena “tajna” je u tome što dnevno daje 70 litara mleka.

Ako se ima u vidu da prilikom ukrštanja sa rasnim bikom postoji velika verovatnoća da će osobinu velike mlečnosti preneti na potomstvo, lako je naći računicu koja opravdava milionsku investiciju.

Kupac krave angažuje veterinara na farmi koji nekoliko puta godišnje uzima jajne ćelije ove krave koje će, nakon oplodnje, biti stavljene u matericu druge krave (u proseku se dobije 20 embriona). Surogat majka će za devet meseci doneti zdravo tele na svet, a u većini slučajeva radi se o ženskom teletu čija je majka „milionerka“ i ništa manje vredan bik.

To se postiže razdvajanjem ženskih i muških spermatozoida, a jedna doza sperme visokokvalitetnog bika na tržištu može se kupiti za 25 do 30 evra.

Za nedelju dana elitni bik proizvede spermu vrednu 75.000 dolara i vrlo brzo otplati investiciju za čiju realizaciju je potrebno mnogo truda, rada i 500.000 evra.

Ženska telad koju donesu surogat majke na svet, uključuju se u program odgajanja, a najbolje od njih izdvajaju se i koriste za dalju selekciju. Ostale ulaze u proces proizvodnje koji obezbeđuje odlične rezultate na farmama muznih krava.

U Kanadi prosečna količina mleka po kravi odavno je premašila 30 litara dnevno, a sve je više farmi koje imaju i 45 do 55 litara. Prosečna farma u Kanadi ima 70 krava i obrađuje do 100 hektara zemlje. Ko u toj zemlji želi da se bavi proizvodnjom mleka treba da otkupi kvotu vrednu 25.000 za jednu muznu kravu na farmi.