Grčka odbila ultimatum lidera Nemačke i Francuske

PinterestFacebookTwitterShare

Planirani referendum u Grčkoj ne bi trebalo da odlučuje o članstvu te zemlje u zoni evra, izjavio je danas zamenik grčkog ministra finansija Pantelis Oikonomu.


On je u izjavi za televiziju NETodbacio, kako je nazvao, ultimatum lidera Nemačke i Francuske Angele Merkel i Nikole Sarkozija, koji su izjavili da Atina neće dobiti više nijedan cent pomoći od evrozone dok ne odluči da li želi da ostane u zoni evra.

“Ja samo protiv održavanja referenduma o evru, to bi bilo potpuno nepodesno. Dobili smo ultimatum, stranci se mešaju u to o čemu ćemo glasati na referendumu”, rekao je Oikonomu.
Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je jutros takođe izjavio da grčko učešće u evrozoni ne bi trebalo da zavisi od referenduma i da pažnja mora biti usmerena na brzo dobijanje ključne tranše iz međunarodnog zajma za spasavanje, distancirajući se time od premijera Jorgosa Papandreua koji je pozvao na javno glasanje.

Do razmimoilaženja u mišljenjima između Evangelosa i Papandreua došlo je ouči parlamentarnog glasanja o poverenju premijerovoj vladi, prenele su agencije.
 

Grčki ministar za razvoj Mihalis Hrisohoidis je pozvao na jedinstvo i rekao da je prioritet da parlament ratifikuje novi sporazum o grčkom dugu.

“Ne može biti vraćanja na drahmu i u prošlost. Moramo svi preuzeti svoje obaveze”, ukazao je Hrisohoidis.