Kina: IAEA da poveću nuklearnu zaštitu

PinterestFacebookTwitterShare

Kina je zatražila od Međunarodne agencije za atomsku energiju da pojača napore na jačanju nuklearne bezbednosti i iskoristi lekcije iz japanske krize kako bi unapredila postupanje u uslovima vanrednih situacija.

IAEA treba da radi na obnovi poverenja u atomsku energiju uzdrmanu topljenjem jezgra u nuklearnoj centrali Fukušima Daići nakon zemljotresa i cunamija u martu mesecu, rekao je zamenik kineskog predstavnika u toj agenciji Vang Min, na sednici posvećenoj raspravi o godišnjem izveštaju agencije.

On je rekao da Agencija ima veliku odgovornost u promovisanju miroljubive upotrebe nuklearne energije i sprečavanja širenja nuklearnog naoružanja.

“Suočeni sa novom situacijom posle nuklearnog akcidenta u Fukušimi, IAEA treba da dodatno pojača vodeću ulogu u poboljšanju globalne nuklearne bezbednosti i promovisanju odgovarajuće međunarodne saradnje”, rekao je Vang a preneo AP.

On je naveo kao prioritete rada Agencije sve veću tehničku pomoć zemljama u razvoju i poboljšanje infrastrukture zemalja koje su nove u upotrebi nuklearne energije.

Nedavno usvojeni post-Fukušima akcioni plan je od suštinske važnosti za poboljšanje bezbednosti i postupanja kojima se reaguje na vanredne situacije, rekao je on.

Kina je izvršila inspekciju vlastitih nuklearnih centrala i obustavila izgradnju novih posle katastrofe u Japanu. Peking je rekao da je privržen širenju upotrebe nuklearne energije ali da će naglasak staviti na njenu bezbednost a ne na brzi razvoj.

Inspekcije nuklearnih postrojenja u Kini su trebalo da budu završene do oktobra a za sada nije poznat status novih projekata.

Direktor IAEA Jukija Amano rekao je juče članicama UN da će broj reaktora u svetu nastaviti da raste i pored akcidenta u Japanu, što naglašava potrebu za poboljšanjem njihove bezbednosti.