“Ševron” istražuje gas iz škriljaca u Poljskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Američka petrohemijska kompanija “Ševron” počela je ove nedelje sa probijanjem prve istražne bušotine u potrazi sa gasom iz škriljaca u Poljskoj, objavila je danas kompanija.

“Prema geološkim procenama Poljska bi mogla da poseduje značajne neotkrivene rezerve škriljnog gaša”, rekao je direktor “Ševrona” zadužen za poslovanje u Poljskoj, Džon Klausen, prenosi agencija Rojters.

Kompanija planira produbljivanje bušotine bez prekida 45 dana, a u proleće 2012. godine će otvoriti druge bušotine. Uprava za energetiku SAD procenjuje da bi rezerve škriljnog gasa u Poljskoj mogle da budu najveće u Evropi i iznose 5,3 biliona kubnih metra, ali ti podaci za sada nisu potvrđeni.

Poljska je izdala više od 100 licenci za istraživanje i očekuje da eksploataciju škriljnog gasa pokrene 2014. godine i očekuje najmanje 200 miliona kubnih metara godišnje čime bi smanjila zavisnost od ruskog gasa. “Ševron” je dobio četiri licence za istraživanja u jugoistočnoj Poljskoj, kao i Rumuniji i Bugarskoj.

Među ostalim međunarodnim kompanijama sa licencama za istraživanje škriljnog gasa u Poljskoj su “Ekson Mobil” i “Maraton Oil”, a dozvole su dobile i lokalne kompanije PGNiG, “Lotos” i “PKN Orlen”. Tri kompanije su već obelodanile da su otkrile nalazišta škriljnog gasa, ali za sada nisu iznele pojedinosti.