Rusija gradi prvu atomsku centralu u Bangladešu

PinterestFacebookTwitterShare

Ruska državna korporacija “Rosatom” danas je potpisala sporazum o izgradnji prve atomske centrale u Bangladešu.

Sporazumom je dogovorena izgradnja dva enegetska bloka snage jedan gigavat svaki na lokaciji Rupur, 200 kilometara udaljenoj od prestonice Dake, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Predsednik “Rosatoma” Sergej Kirijenko je izjavio da će elektrana biti izgrađena po svim takozvanim post-fukušimskim standardima. Energetski blokovi će imati dvostruki zaštitni omotač reaktora, sistem pasivnog odvođenja toplote i uređaj za lokalizaciju aktivne zone.

Vrednost izgradnje je procenjena na 1,5-2,0 milijardi dolara, s tim što će najveći deo tih sredstava obezbediti sam Bangladeš, a ostatak “Rosatom” i strani sponzori izgradnje.

Kirijenko je takođe istakao da će Rusija obezbediti gorivo za atomsku centralu tokom njene eksploatacije. Sa svoje strane stručnjaci iz te južnoazijske zemlje će već od iduće godine biti na obuci u “Rosatomu”.

Završetak izgradnje atomske centrale planiran je za 2017-2018. godinu.

Bangladešu, koji se ubraja među najsiromašnije azijske zemlje, neophodna je proizvodnja struje kako bi obezbedio ekonomski rast. Ranije se ova država oslanjala uglavnom na eksploataciju gasa, ali su rezerve tog energenta sve tanje, što je podstaklo Daku na traganje za alternativnim energetskim izvorima.