Austrija spremna da investira u hidroelektrane u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Austrija je spremna da ivnestira nekoliko stotina miliona evra u izgradnju novih i modernizaciju starih hidroelektrana u Srbiji, a jedan od prvih projekata koji bi zajednički mogao da bude realizovan je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica, rečeno je danas prilikom potpisivanja Memoranduma o razumevanju u hidroenergetici između Srbije i Austrije.

Memorandum su potpisali ministar infrastrukture i energetike Srbije Milutin Mrkonjić i pomoćnik ministra za saobraćaj, inovacije i tehnologije Austrije Andreas Reihard.

Jedan od prioritetnih projekata koji bi zajedno sa Austrijom mogao da bude realizovan je izgradnja reverzibilne hidrocentrale Bistrica, izjavio je Mrkonjić novinarima posle potpisivanja memoranduma, istakavši da je Austrija spremna da kreditno finansira izgradnju te hidrocentrale snage oko 600 megavata čija je procenjena vrednost na oko 600 miliona evra.

Osim Bistrice, Austrija je zaitneresovana i za izgradnju Ðerdapa 3 na Dunavu, hidroelektrana na Ibru, Velikoj Moravi kao i za ulaganja za energiju vetra i biomasu, rečeno je posle potpisivanja memoranduma. Mrkonjić je istakao da je za veliki broj hidroenergetskih projekata u Srbiji raspisan tender i da su za te projekte zainteresovane kompanije iz celog sveta, među kojima i Austrijske, rekao je Mrkonjić i podsetio da austrijska kompanija “Andric” već uspesno realizuje revitalizaciju hidrocentrale Bajina Bašta, a da je zainteresovana za revitalizaciju hidroelektrane Zvornik za koju je raspisan tender.

Mrkonjić je rekao da Memorandum o saradnji u hidroenergetici između Srbije i Austrije podrazumeva zajednička ulaganja u modernizaciju postojećih i izgradnju novih hidroenergetskih objekata istakavši da je preduslov da u tom poslu učestvuju i srpska preduzeća.

Reihard je najavio da su austrijske kompanije spremne da investiraju više stotina miliona evra u izgradnju novih i desetine miliona evra u rehabilitaciju starih hidrocentrala u Srbiji.

On nije želeo da precizira o kojim se projektima tačno radi istakavši da će o tome odlučiti mešovita radna grupa sastavljena od članova dva ministarstava. Reihard je poručio da će najbolja tehnologija iz Austrije biti primenjena na tim projektima u Srbiji.