Razvija se projekat oživljavanja smederevske marine

PinterestFacebookTwitterShare

Smederevo i nemačka organizacije za tehničku saradnju GTZ rade studiju oživljavanja smederevske marine. Nemci su ovih dana projekat predstavili gradskim čelnicina, a za nekoliko meseci znaće se i koliko će koštati. Lokalna samouprava namerava da novu marinu gradi u partnerstvu sa lokalnim investitorima.
 

– U naredna tri meseca znaće se koliko je potrebno novca za izgradnju marine. Firme iz našeg grada su zainteresovane za ulaganje u taj projekat i formirale su konzorcijum od sedam firmi. Uskoro će biti donet zakon o javno-privatnom partnerstvu što će omogućiti gradu da na tom projektu sarađuje sa kompanijama – izjavio je gradonačelnik Predrag Umičević.
 
Marina je obećanje gradskih čelnika staro više od deceniju. Iako je bila jedna do prvih uređenih srpskih marina, zbog dizanja nivoa Dunava, nanošenja peska i mulja u korito reke Jezave, postala je mrtva bara.
 
Smeštena uz zidine srednjovekovne tvrđave idealna je za razvoj nautičkog turizma, najpre jer grad leži na 22 kilometra obale a nema pristan za brodove.
 
– Problem je što nijedan putnički brod za sada ne pristaje u luku. Nadamo se da ćemo uskoro pretovarnu luku pretvoriti u putničku i tada možemo očekivati i veći razvoj turizma u našem gradu – najavljuje gradonačelnik.