Banjaluka: Za merkantilnu pšenicu 250 KM po hektaru

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske regresiraće repromaterijal za proizvodnju merkantilne pšenice, za proizvodnu 2011/2012. godinu u ukupnom iznosu od 250 KM (oko 130 evra) po hektaru, koji će biti isplaćen iz planiranih budžetskih sredstava za narednu godinu.

Prvi deo regresa u iznosu od 150 KM po hektaru biće obračunat nakon poređenja podataka iz zahteva sa Registrom poljoprivrednih gazdinstava, Registrom dužnika Ministarstva, Registrom fiskalnih računa i preporučenim normativima utroška repromaterijala za proizvodnju merkantilne pšenice.

Drugi deo od 100 KM po hektaru biće obračunat nakon podnošenja dokaza o ispunjavanju minimalnog prinosa od četiri tone po hektaru, a procedure i rok za podnošenje dokaza o ostvarenim prinosima po hektaru biće propisani Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2012. godini.

Za ostvarivanje regresa proizvođači moraju da zaseju minimalno dva hektara merkantilne pšenice, uz uslov da jedno gazdinstvo može podnijeti zahtev za najviše 50 odsto ukupno registrovanih obradivih površina, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Uslovi u proizvodnom ciklusu su primena od 200 do 250 kilograma po hektaru deklarisanog semena pšenice, najmanje 350 kilograma po hektaru mineralnog đubriva za osnovno đubrenje, najmanje 250 kilograma po hektaru mineralnog đubriva za prihranu useva, adekvatna primena hemijskih sredstava za zaštitu bilja i minimalan prinos od četiri tone po hektaru.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači za ostvarivanje prava na regres treba da nakon završetka jesenje setve merkantilne pšenice u 2011. godini izvrše prijavu zasejanih površina u opštinskim odjeljenjima za privredu/poljoprivredu, u periodu od 7.novembra zaključno sa 5. decembrom.

Obrasci za prijavu poslati su svim opštinskim službama za privredu/poljoprivredu.