Korejske kompanije grade solarnu elektranu u SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Konzorcijum južnokorejskih kompanija pobedio je na tenderu za izgradnju i upravljanje solarnom elektranom u američkoj saveznoj državi Nevadi. Ukupne investicije u novu solarnu elektranu planirane snage 300 megavata (MW) procenjene su na milijardu dolara, prenela je novinska agencija Rojters.
 
Poređenja radi, najavljena snaga solarne elektrane “Ivanpah” u kalifornijskoj pustinji Mohave, koja se smatra za najveću centralu te vrste u svetu iznosi 392 MW. Planirano je da izgradnja solarne elektrane u Nevadi bude završena u decembru 2014.
 
Kako je precizirala agencija ekonomskih informacija Blumberg, elektrana će biti razmeštena na 627 hektara u pustinji, udaljenoj 25 kilometara od Las Vegasa.
 
Uslovima sporazuma sa američkom stranom dogovoreno je da korejske kompanije KOMIPO i POSKO dobijaju pravo da upravljaju stanicom tokom 50 godina, do 2064.
 
“POSKO inženjering” će biti odgovorna za izgradnju novog objekta, a KOMIPO će preuzeti na sebe upravljanje i eksploataciju centrale. Prema podacima lokalnih glasila, KOMIPO u projektu učestvuje sa 30 odsto, POSKO sa deset, a ostala sredstva će investirati privatni investitori.