Eksploatacija škriljnog gasa izazvala 50 zemljotresa

PinterestFacebookTwitterShare

Aktivnosti radnika energetske kompanije “Cuadrilla Resources”, koja eksploatiše gas iz škirljaca na zapadnoj obali Velike Britanije, izazvali su oko 50 slabih zemljotresa u grofoviji Lankašir, posebno u letovalištu Blekpul, piše bitanski dnevnik “Independent”.
 
Dnevnik se poziva na izveštaj nezavisnih eksperata, čije je istraživanje zatražila upravo kompanija “Cuadrilla Resources”, a u kome se ističe da je aktivnost te firme “sa velikom verovatnoćom” izazvala zemljotrese u grofoviji Lankašir.
 
Najsnažniji zemljotresi, magnitude 2,3 i 1,4 zabeleženi su 1. aprila i 27. maja ove godine. Ukupno je, prema podacima autora izveštaja bilo oko 50 podzemnih potresa za osam meseci.
 
“Cuadrilla Ressources” primenjuje tehnologiju hidrauličnog razaranja zemljišta kojom je predviđeno upumpavanje vode, peska i kiseline pod visokim pritiskom u bušotinu kako bi se povećala količina dobijenog gasa.
 
Predsednik kompanije Mark Miler je priznao da je aktivnost zaposlenih mogla da isprovocira oko 50 potresa, koji su bili mali i nisu prouzrokovali štete. Miler je rekao da kompanija zaustavlja radove sa primenom tehnologije hidrauličnog razaranja i zajedno sa zvaničnicima počinje sa razmatranjem rezultata izveštaja.
 
Autori izveštaja ističu da zemljotresi magnitude do 3,0 stepeni ne mogu da izazovu materijalne štete ni ljudske žrtve.
 
Predstavnici energetske kompanije uveravaju da ukoliko i se i dese podzemni potresi, njihova magnituda neće biti veća od 2,6 stepeni.
 
“Caudrilla Resources” drži vodeće pozicije u eksploataciji škriljnog gasa među britanskim kpmpanijama.
 
Rezerve nalazišta koja se nalaze u blizini grada Blekpula mogle bi da dostignu 5,66 biliona kubnih metra. U slučaju da se ova predviđanja potvrde, Velika Britanija će biti na prvom mestu po rezervama škriljnog gasa u Evropi.