Milion tona kukuruza sa sremskih polja

PinterestFacebookTwitterShare

Berba merkantilnog kukuruza na sremskim poljima završena je polovinom ove nedelje, a ukupan rod iznosi gotovo milion tona.

Godina je bila prosečno rodna, a na ukupno 136.000 hektara ostvaren je prosečan prinos od 6,9 tona po jedinici površine, izjavio je sekretar Udruženja za agrar Sremske privredne komore Vladimir Vlaović i precizirao da je ovogodišnji rod u odnosu za prošlu godinu manji za 19 odsto.

Vlaović je objasnio da je biljka u najvećem delu vegetativnog perioda obećavala bogat rod, jer je imala intenzivan razvoj, međutim ekstremna avgustovska suša ubrzala je vegetaciju i umanjila prinose.

Ipak, i u takvim uslovima u staropazovačkoj opštini, gde se kukuruz prostirao na 16.000 hektara, postignut je hektarski prinos iznad devet tona.

Prinos najrasprostranjenije ratarske kulture na sremskim poljima najviše je podbacio u rumskoj opštini gde se ta kultura prostirala na 22.000 hektara, a postignut je prosečan prinos od samo pet tona po jedinici površine.

Semenskim kukuruzom u Sremu bilo je zasejano svega 324 hektara, a ostvaren je prosečan prinos od 3,6 tona.

Male površine pod semenskim kukuruzom objašnjavaju se činjenicom da u zemlji i dalje postoje velike zalihe te robe iz ranijeg perioda.

U toku najvećeg dela berbe kukuruz je bio suv i nije morao u sušare, što je, svakako, umanjilo troškove njegovog skladištenja.