Grčka odustaje od referenduma

PinterestFacebookTwitterShare

Premijer Grčke Jorgos Papandreu pozvao je u četvrtak uveče na formiranje “vlade konsenzusa” koja bi izvukla zemlju iz krize i primenila odredbe plana Evropske unije za izbegavanje državnog bankrota.


Uoči sutrašnjeg glasanja o poverenju Papandreuovoj socijalističkoj vladi, čiji bi pad gurnuo Evropu u novu političku krizu, premijer je time otvorio mogućnost održavanja prevremenih izbora, koju je prethodno odbijao, naveo je AFP.
“Moj stav je jasan. Moramo odmah da počnemo razgovore o formiranju vlade širokog konsenzusa kako bi normalizovali političku situaciju i primenili sporazum iz Brisela pre otpočinjanja izborne procedure”, rekao je Papandreu.
 
Poziv koji je Papandreu uputio u ponedeljak za održavanje referenduma o paketu pomoći EU Grčkoj šokirao je evropske lidere i izazvao haos na svetskim berzama. Premijer, koji je naišao na oštre osude Brisela zbog poziva da se raspiše referendum o pomoći EU Grčkoj, nije zvanično saopštio da odustaje od izjašnjavanja naroda, ali je zato ministar finansija Evangelos Venizelos jasno rekao da iz premijerovog govora proizlazi da vlada odustaje od referenduma.
Na osnovu onog što smo razumeli iz govora premijera, vlada i samim tim država, zvanično prenosi da se ne ide ka organizovanju referenduma“, kazao je Venizelos.

Grčki premijer je u večerašnjem obraćanju pozvao na “saradnju” između političkih partija u vreme krize za Grčku i “jedinstvo, kako bi izgradili klimu poverenja i ponovo uspostavili političku stabilnost u ovoj zemlji”.