Srbi zbog posla putuju sve dalje

PinterestFacebookTwitterShare

Najmanje pola miliona naših državljana zarađuje platu izvan granica svoje zemlje, a gastrabajterski staž im u proseku traje 13 godina, pišu današnje Novosti.
 
Bolji život u Srbiji, pak, potraži tek neznatan broj stranaca i uglavnom se radi o predstavništvima čiji se menadžment seli u našu zemlju na veoma kratko i oročeno vreme. Tako je Nacionalna služba za zapošljavanje u prošloj godini izdala 2.518 radnih dozvola stranim državljanima, a od početka ove 1.465 – i to najviše Kinezima (175), Makedoncima (156), Rusima (140)…

Naši državljani već tradicionalno, godinama unazad, odlaze na privremeni rad u Nemačku, Austriju, Švajcarsku…, ali se od devedesetih godina njih sve više odlučuje da privređuje u Americi, Kanadi, Australiji i na Novom Zelandu,” objašnjava Rade Savićević, iz Ministarstva rada i socijalne politike. “S druge strane, ne odlučuje mnogo stranih državljana da zarađuje u našoj zemlji. Uglavnom multinacionalne kompanije, banke, ekspoziture stranih osiguravajućih kuća šalju svoje menadžere na četiri-pet godina u Srbiju.”

Prema Savićevićevim rečima, svi koji legalno rade u Srbiji zaštićeni su Zakonom o radu, koji ih u potpunosti izjednačava sa domaćim državljanima. A, osim ovog zakona, Srbija ima i Zakon o zapošljavanju stranaca.

“Dodatna prava garantovana su i sporazumima o socijalnom osiguranju,” kaže Savićević. “Oni se odnose na radnike, penzionere, ali i turiste i njima se garantuju zdravstvena zaštita, isplata penzija u zemlji prebivalištva, prava u slučaju nezaposlenosti, pa, čak, i isplata dečjih dodataka.”

Srbija ima potpisane ugovore sa 27 zemalja, a u završnoj fazi su i razgovori sa predstavnicima Grčke, Rusije, Kanade… Zbog velike emigracije u Americi, Australiji i Novom Zelandu, postoji namera da se i sa njima potpišu ugovori.

Srbi najduže izdrže u Francuskoj
 
Srbi u Nemačkoj u proseku rade po 15 godina, Francuskoj 18, Americi 10, a Rusiji pet. Nakon toga 145.300 ”povratnika” penzije troši u Srbiji. Iz Nemačke u Srbiju tako stiže 35.615 čekova, iz Hrvatske 32.836, iz Švajcarske 15.444, ali i 390 iz Italije, 257 iz Češke, 28 iz Luksemburga… Iz Srbije se penzije šalju na 10.587 adresa i to u 26 zemalja.