Intervju: František Dostalek, KPMG

PinterestFacebookTwitterShare

Glavna promena u našem radu je težnja ka većoj efikasnosti u pružanju revizorskih usluga najviše klase. Mi pružamo i poreske i savetodavne usluge, što znači: poslovno savetovanje, savetovanje u oblasti rizika, spajanja i preuzimanja, pravnih pitanja i restrukturiranja
 

Kao i u ostalim delovima centralne Evrope, i najvećem delu Evrope i sveta, ekonomski uslovi u Srbiji poslednjih godina su teški. Međutim, KPMG u Srbiji nastavlja da pokazuje ogroman potencijal za rast i ostvareni su pozitivni rezultati, koji su bolji nego u većini drugih kancelarija kompanije KPMG.

Pre nekoliko meseci, Nina Bulatović je izrazila želju da ne želi više da bude na funkciji generalnog direktora koju je savršeno obavljala duže od jedanaest godina, što je dovelo do organizacionih promena. Gospođa Bulatović će nastaviti da ima savetodavnu ulogu u pružanju usluga klijentima i podršci novom menadžerskom timu. Za nas u KPMG-u je sasvim normalno da dajemo šansu mladim snagama, i Boris Milošević je pravi primer koji to potvrđuje. 

Ovako je František Dostalek, predsednik i generalni direktor kompanije KPMG za centralnu i istočnu Evropu, ocenio rezultate rada KPMG u Srbiji i objasnio zašto su se odlučili za organizacione promene. Prilikom nedavnog boravka u Srbiji gospodin Dostalek je i zvanično, u susretu sa novinarima, predstavio novog direktora KPMG Srbija Borisa Miloševića, uz zahvalnost Nini Bulatović na višegodišnjem uspešnom rukovođenju KPMG Srbija. U razgovoru za Magazin Biznis František Dostalek govori o posledicama ekonomske krize na poslovanje kompanija, o novim uslugama koje su ponudile revizorske kuće, kao i o poziciji srpske ekonomije u regionu.

* Ekonomska kriza iz 2008. godine je donekle ublažena tokom 2010. godine, ali su privrede mnogih zemalja, pa i Srbije, i dalje u opasnosti – nema većeg rasta a dugovi su ogromni. Kako na to gledate iz ugla revizorske kompanije KPMG?


– Nema sumnje da je ekonomska kriza iz 2008. godine imala veliki uticaj na nas. Naši vodeći međunarodni klijenti su manje aktivni u pogledu spajanja i preuzimanja, što je važan deo našeg poslovanja u oblasti konsaltinga, a vlade koje su, kako ste rekli, u velikim dugovima, ne pokreću velike projekte.
U centralnoj Evropi, uključujući Srbiju, oporavak je usledio kasnije nego na Zapadu i tek sad smo počeli da vidimo znake poboljšanja. Međutim, trenutna ekonomska kriza u evro zoni i rizici vezani za nju nas vraćaju u period smanjene ekonomske aktivnosti.

* Kakve je promene, generalno, donela ekonomska kriza u poslovanju revizorskih kuća u svetu, pa time i KPMG?


– Ako govorimo samo o revizorskom poslovanju, glavna promena je težnja ka većoj efikasnosti u pružanju revizorskih usluga najviše klase koje su potrebne klijentima po konkurentnim cenama. Međutim, KPMG nije samo revizorska kuća. Pružamo i poreske i savetodavne usluge, pri čemu savetodavne usluge obuhvataju poslovno savetovanje, savetovanje u oblasti rizika, spajanja i preuzimanja, pravnih pitanja i restrukturiranja. Tražnja nekih od ovih usluga, posebno savetovanja u oblasti pravnih pitanja i restrukturiranja i poslovnog savetovanja, raste s obzirom na to da klijenti žele da nauče lekcije iz svog rezultata rada tokom krize i povećaju efikasnost kako bi ispunili zahteve novog ekonomskog poretka.

* Kakvi su rezultati u pružanju tih usluga i da li je planirano da se proširi ponuda usluga KPMG-a u Srbiji?


– Kao što sam već istakao, KPMG je kompanija koja pruža celokupan spektar profesionalnih usluga u oblasti revizije, poreza i finansijskog savetovanja. U Srbiji smo počeli uglavnom sa revizorskim uslugama i one ostaju osnovni deo našeg poslovanja. Međutim, praksa u kompaniji KPMG širom sveta pokazuje da su ostale usluge većeg obima od revizorskih.
Zato je prelazak kompanije KPMG u Srbiji ka širem spektru profesionalnih usluga logičan i u skladu sa globalnom strategijom i strategijom za centralnu i istočnu Evropu, i ni na koji način nije defanzivan i reaktivan. Srpska privreda se razvija i potrebe biznisa postaju sve istančanije, a mi smo tu da pružimo podršku svojim klijentima i tržištu u celini.
Mi u svojoj ponudi već imamo širi obim usluga u centralnoj i istočnoj Evropi i u poziciji smo da dovedemo stručnjake da pruže podršku klijentima i obuče naše zaposlene u Srbiji u skladu sa rastućim potrebama.

* Budući da ste na čelu kompanije KPMG za centralnu i istočnu Evropu, kako ocenjujete poziciju srpske ekonomije u odnosu na region? Da li su problemi privrednog razvoja svima zajednički i šta su osnovne karakteristike problema?


– Opšte je poznato da srpska ekonomija nije ostvarila veliki ekonomski rast kao druge zemlje centralne i istočne Evrope od početka 90-tih godina prošlog veka. Razlozi za to su očigledni. Ovi istorijski faktori su i dalje prisutni, što se posebno odražava u činjenici da su mnoge zemlje centralne i istočne Evrope već neko vreme članice EU i čak i evro zone, dok Srbija to još nije ostvarila.
Međutim, istorijski gledano, srpska ekonomija je bila pravi uzor susednim zemljama centralne i istočne Evrope, i ja sam siguran da imate kvalitetne ljude i institucije koji vam obezbeđuju vraćanje takvog statusa.

* Kada posmatrate izveštaje vaše revizorske kompanije za prošlu godinu, za region centralne i istočne Evrope, ko je u boljoj situaciji – bankarski ili privredni sektor? Kako to izgleda na primeru Srbije?


– Uveren sam da je bankarski sektor u centralnoj i istočnoj Evropi u boljem stanju nego u većini zemalja zapadne Evrope i da je zato i dalje u mogućnosti da obezbedi finansiranje privrednog sektora. Mislim da ne postoji velika razlika u pogledu situacije u bankarskom i privrednom sektoru. Naravno, suočeni su sa različitim izazovima u različitim zemljama i mislim da su moje srpske kolege u boljoj poziciji da govore o Srbiji.

* Šta će biti najvažnije u radu KPMG-a u Srbiji u narednom periodu?


– Nastavićemo da pružamo vrhunske revizorske usluge, kao i da obezbeđujemo podršku klijentima, bez obzira na to da li su u pitanju lokalne ili međunarodne kompanije ili vlade, kroz celokupan spektar savetodavnih usluga. Nastavićemo da budemo lideri u pružanju saveta u vezi sa poslovnim pitanjima, obučavamo talentovane profesionalce i podržavamo zajednice kroz aktivnosti u oblasti društveno odgovornog poslovanja – rekao je František Dostalek u razgovoru za Magazin Biznis.
 
R. Nikolić