Srbija postigla odlične rezultate u oblasti avio-saobraćaja

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da je u poslednje tri godine Srbija postigla odlične rezultate u avio-saobraćaju i izrazio nadu da će kroz aerodrom “Nikola Tesla” ove godine proći više od 3,2 miliona putnika.


Mrkonjić je na skupu povodom Dana avijacije naveo da je za tri godine aerodrom “Nikola Tesla” uslužio više od osam miliona putnika, uz napomenu da su tokom ovogodišnje letnje sezone saobraćaj iz Beograda obavljale 33 kompanije.

Ministar je istakao da je ovaj aerodrom profitabilna kompanija bez dugovanja, kao i da ima najsavremenije uređaje za sletanje po magli.

U svakom trenutku na nebu iznad Srbije nalazi se 20 aviona, a Agencija za kontrolu letenja godišnje pruži usluge za prelete pola miliona aviona, odnosno za pet odsto evropskog saobraćaja u 2011. godini, saopštio je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, Agencija za kontrolu letenja Srbije je druga u Evropi kada je reč o bezbednosti.

“Jat ervejz” je za poslednje tri godine prevezao tri miliona putnika, naveo je on i dodao da je u prvoj polovini 2011. godine avionima našeg nacionalnog avio-prevoznika letelo pola miliona putnika.

Mrkonjić je naglasio da je rad svih institucija u oblasti vazduhoplovstva u Srbiji u potpunosti usklađen sa evropskim i svetskim standardima.