Preživela grčka vlada

PinterestFacebookTwitterShare

Parlament Grčke izglasao je u petak uveče poverenje vladi Jorgosa Papandreua. Za vladu je glasalo 153 od ukupno 298 prisutnih poslanika u parlamentu.
 
Papandreu je odbacio mogućnost prevremenih izbora u ovom trenutku i ukazao na spremnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva.

Neposredno pre glasanja, Papandreu je pozvao na formiranje “široke koalicije” koja bi sprovela u delo plan Evropske unije za izvlačenje Grčke iz dužničke krize. “Traži se poštena i široka podrška”, rekao je Papandreu poslanicima uoči glasanja, sugerišući da je spreman za vladu nacionalnog jedinstva, preneo je AFP.  “Promene koje treba da se odigraju su istorijske i zahtevaju učešće građana”, kazao je Papandreu, koji je u parlamentu dočekan aplauzom, a nekoliko poslanika je ustalo.

Paket EU za pomoć Grčkoj “ključan je za budućnost zemlje i mora da bude primenjen”, dodao je Papandreu.

Debata je predstavljala kulminaciju burne sedmice za Grčku koja je počela pozivom grčkog premijera da se održi referendum o paketu pomoći EU koji je izazvao revolt u njegovoj partiji, reagovanja pojedinih lidera članica EU i haos na finansijskim tržištima. Grčki premijer je prethodno u više navrata pozvan da podnese ostavku radi formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja bi vodila Grčku kroz krizu, pre održavanja izbora.
 
Demonstracije ispred parlamenta

Nekoliko hiljada komunista i levičarskih demonstanata organizovalo je sinoć bučne demonstracije ispred zgrade grčkog parlamenta uoči glasanja.

Uzvikujući parole, udarajući u bubnjeve i mašući crvenim i grčkim zastavama, demonstranti su preplavili centralni trg Sintagma pod budnim okom nekoliko stotina policajaca u punoj opremi za razbijanje protesta, preneo je AFP.

Jedna devojčica, visoko na ramenima oca, nosila je plakat na kome je pisalo: “Mojoj baki je potrebna nega, moja majka želi posao, a ja školske udžbenike”. Sa druge strane, jedan penzioner sa lisicama na rukama imao je oko vrata natpis: “Moja penzija: 360,80 evra”.

Demonstracije su protekle mirno i grupa se razišla posle sat vremena vatrenih govora sa megafona, uz povremenu pesmu.