Blic: Azerbejdžan ulaže stotine miliona u Srbiju

PinterestFacebookTwitterShare

Visoka ekonomska delegacija bivše sovjetske republike Azerbejdžan odlučila je da gradnju koridora 10 finansira sa 300 miliona evra.
 
Izvor Blica tvrdi da Azerbejdžan u Fondu za razvoj ima 50 milijardi evra i da ceo budžet tamošnja Vlada mora da potroši do marta naredne godine.

O ulaganjima u Srbiju odluku je doneo predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a za odluke o konkretnim projektima na srpskom tržištu je ovlastio ministra ekonomije te zemlje.

Azerbejdžan, zemlja bogata gasom i naftom, spremna je da u Srbiju uloži stotine miliona evra, prvenstveno u sektorima poljoprivrede, rudarstva i proizvodnje lekova. Pod kojim će tačno uslovima finansirati koridor 10 nije poznato, ali izvor Blica tvrdi da će kamata biti više nego povoljna.

Tokom posete Srbiji u junu ove godine, predstavnici Azerbejdžana su prvo razmatrali ulaganja u resoru ministra Milutina Mrkonjića. Posle još dve zvanične posete, interesovanja visoke ekonomske delegacije ove bivše sovjetske republike su delimično ostala na infrastrukturi, ali su se više okrenula proizvodnji.

Vlada Azerbejdžana je zainteresovana za zajednički biznis sa Farmakomom iz Šapca, jednom od najvećih privatnih kompanija u Srbiji koja je među 15 najprofitabilnijih u zemlji. Kako piše Blic, ministar ekonomije Azerbejdžana će posetiti ovu firmu.