Ko ruši evro: Grčka ili Italija?

PinterestFacebookTwitterShare

Grčka vlada je preživela glasanje o poverenju, a neće biti ni referenduma o ostanku u evrozoni. Ipak, to ne znači nestanak pretnji zajedničkoj evropskoj valuti.
 
“Kod Helena vlada haos, ali se evropska drama igra na italijanskom”, piše nemački Zidojče cajtung, a prenosi B92.

Taj list navodi da “kakva god da bude poslednja odluka u Atini, bilo bi pogrešno svaliti čitav haos na Papandreuova pleća”. Zidojče cajtung, naime, objašnjava da je “istina i sledeće: ni Evropa ni evro neće propasti zbog Grčke. Sudbina zajednice biće odlučena u jednoj od njenih država osnivača“.
 
List navodi da “nezavisno od Helena, od Italije će zavisiti da li će preživeti evro i zajednica. Koliko god bio bolan za Evropu, oproštaj od Grčke je podnošljiv“.

“Ali lepa, ponosna Italija ima odlučujuću dimenziju: 60 miliona stanovnika, treća po veličini privreda u ’evro-klubu’ i 1.900 milijardi evra duga. Bankrot zemlje taj ‘klub’ ne bi mogao da izdrži ni politički ni ekonomski. I na kraju ostaje ne tako veselo saznanje: Kod Helena vlada haos, ali se evropska drama igra na italijanskom“, naglašava nemački dnevnik.

Italija je pristala da Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija strogo nadgledaju sprovođenje dugo odlaganih reformi penzionog sistema, tržišta rada i procesa privatizacije kako bi uverila tržišta da Rim ispunjava ciljeve za smanjenje svog budžetskog deficita. Istovremeno, ta zemlja je odbila ponudu finansijske pomoći od MMF-a navodeći da ona “nije neophodna”.

Poverenje tržišta u mogućnosti Italije da smanji dug i podstakne rast oslabilo je pošto je vlada oslabila. Više poslanika iz vladajuće koalicije prešlo je u opoziciju, a neki od Berluskonijevih ministara su otvoreno nagovestili da su odbrojani dani vlade.
 
Istovremeno, kaže izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard, “budžetskim reformama koje planira da sprovede Italija nedostaje kredibiliteta“.