Neizvesna uloga nuklearne energije

PinterestFacebookTwitterShare

Nuklearna katastrofa u Fukušimi mogla bi da ima za posledicu pad ukupne proizvodnje nuklearne energije u svetu od 15 odsto do 2035. godine. Istovremeno, tražnja električne energije mogla bi da raste tempom od 3,1 odsto godišnje, navodi se u nacrtu energetskog izveštaja Međunarodne agencije za energiju (IEA).
 
Posle nesreće u japanskoj elektrani, mnoge zemlje preispituju svoju nuklearnu politiku, dok su neke, uključujući Nemačku, Švajcarsku, Belgiju, odlučile da potpuno obustave rad svojih nuklearnih elektrana.
 
IEA je u nacrtu energetskog izveštaja iznela nekoliko mogućih scenarija. Scenario “manja proizvodnja nuklearne energije” se usredsređuje na moguće posledice koje bi pad proizvodnje nuklearne energije mogao da ima na globalnu energetsku ravnotežu.
 
“Udeo nuklearne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije pao bi sa današnjih 13 odsto na svega sedam odsto 2035, što bi uticalo na snabdevanje energijom”.
 
IEA je ocenila da je “znatno povećana neizvesnost buduće uloge nuklearne energije u podmirivanju svetskih energetskih potreba”.