Dve evropske kompanije investiraće 100 mil. evra

PinterestFacebookTwitterShare

Dve poznate evropske kompanije objaviće u narednim sedmicama investicije u Srbiji ukupne vrednosti oko 100 miliona evra, najavio je direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA) Božidar Laganin.

On je agenciji Beta rekao da je “reč je o liderima industrija koje predstavljaju”, ali nije želeo da kaže o kojim se kompanijama radi.
 
Laganin je istakao i da austrijski proizvođač sokova “Rauh” planira da izgradi u Srbiji fabriku pirea i koncentrata.  Taj projekat, istakao je, značajan je za poljoprivredu jer takva fabrika otkupljuje najviše drugu i treću kategoriju voća koja se koristi za proizvodnju sokova i obezbedjuje dobar plasman domaćim proizvođačima.
 
Kako je dodao Laganin, Rauh će koristiti podsticaje koje daje SIEPA i prilikom izgradnje novog pogona, kao što je koristio pri otvaranju punionice voćnih sokova u Koceljevi.
 
Prema njegovim recima, u ovoj godini primetno je povećano interesovanje investitora za Srbiju. “Trenutno je 83 projekta u različitoj fazi realizacije, od inicijalnog intresovanja do na korak od zaključivanja ugovora”, naglasio je direktor SIEPA.
 
To je jako ohrabrujuće, dodao je i kazao da očekuje da će i u idućoj godini trend povećanog interesovanja investitora biti nastavljen.
 
“Ništa ne uspeva kao uspeh i iskustva koja prenose komanije koje su realizovale projekte s ureči najboljih ambasadora srpske ekonomije”, kazao je Laganin.