Formira se prva pijaca organske hrane u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradu je juče potpisan protokol o saradnji JKP “Gradske pijace” i Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje “Serbia organica” o formiranju prve pijace organske hrane u glavnom gradu.

Kako je navedeno u saopštenju JKP “Gradske pijace”, protokol su potpisali član Gradskog veća Miroslav Čučković, direktor “Gradskih pijaca” Dragan Pušara i predsednica Nacionalne asocijacije za razvoj organske proizvodnje “Serbia organica” Nada Mišković.

Čučković je istakao da ideja projekta zelenog prstena, koji je pokrenula Gradska uprava, podrazumeva da se preko Beogradskih pijaca kompletno pomogne proizvođačima da se snabdeju najboljom opremom za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda.
 
Prema njegovim rečima, ideja je i da ti proizvodi, putem pijaca, dođu do ruku građana po ceni koja bi bila zadovoljavajuća, bez marže švercera, a uz garantovani kvalitet i količine koje su dovoljne za beogradsko tržište.

Pušara je naveo da će, prema protokolu, organska hrana moći da se kupi u sezoni, svakog vikenda na platou ispred pijace “Blok 44”, dok će u zimskom periodu, kada proizvođači imaju manju ponudu, pijaca raditi svakog drugog vikenda.

“Očekujemo da će u budućem periodu ova vrsta prodaje sigurno doživeti ekspanziju, prvo na pijaci Zemun, kada bude završena po modelu pijace trga, a kasnije i na drugim pijacama koje su u centralnoj gradskoj zoni”, rekao je Pušara.

Miškovićeva je istakla da je organizovanje pijace organske hrane svakog vikenda odlična šansa za male proizvođače te hrane koji će imati mogućnost da plasiraju svoje proizvode i dodatno poboljšaju ponudu.

Cilj manifestacije je promocija organske hrane, edukacija građana o važnosti zdrave ishrane, kao i ukazivanje na loše navike u ishrani. Namirnice proizvedene na organski način sadrže mnogo viši nivo hranljivih sastojaka, kao što su proteini, vitamin C i mnogi minerali i njihovo konzumiranje doprinosi očuvanju i unapređenju zdravlja i sprečavanju nastanka bolesti.

Zaposleni u “Gradskim pijacama” prošli su obuku za inspekcijski nadzor, kako bi kupci bili sigurni da su proizvodi zaista organski, navedeno je u saopštenju.