Izgubljeno oko 12 milijardi evra odlivom mozgova

PinterestFacebookTwitterShare

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević izjavio je da je Srbija izgubila oko 12 milijardi evra zbog odlaska mladih u inostranstvo.
 
On je objasnio da je reč o stotinama hiljada ljudi koji su iz zemlje otišli u poslednjih 20 godina. Postoje procene da je naša država u njihovo školovanje uložila negde oko 12 milijardi evra. Procenjuje se da je to iznos koji je izdvojen sa svih srpskih univerziteta, za studente koji su u poslednjih 20 godina napustili Srbiju i koji u inostranstvu obavljaju poslove za koje su se obrazovali i za koje su jako dobro plaćeni.
 
“Ne radi se o gubitku samo sredstava izdvojenih za školovanje, oni sada i porez na svoje zarade plaćaju drugoj državi i na taj način ne vraćaju ono što je u njih prethodno uloženo”, kazao je Kovačević je za dnevni list “Pres”.

Rektor je ocenio da će odliv mozgova biti zaustavljen razvojem ekonomske situacije u Srbiji, otvaranjem novih radnih mesta i kvalfiikovanih poslova za koje su se školovali.

Govoreći i aktuelnim protestima studenata BU, Kovačević je kazao da akademci “traže pogrešne stvari”, jer umesto da se bore za kvalitet nastave i završetak reforme, “oni se bore za zahteve koji su socijalne i političke prirode i koje nisu u ingerencijama Univerziteta”.

Rektor je dodao i da se BU po svim pokazateljima nalazi na oko 500. mestu liste najboljih univerziteta na svetu.