Škundrić: Veliko interesovanje za investicije u energetiku

PinterestFacebookTwitterShare

Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić izjavio je da će investicije u elektroenergetici ubrzo premašiti ranije planiranih devet milijardi evra zahvaljujući novim projektima.
 
Škundrić je istakao da postoji veliko interesovanje za ulaganje u energetski sektor Srbije. Kompanije iz Kine, Italije, Holandije, Austrije, Rusije, Mađarske i Portugalije zainteresovane su da učestvuju u gradnji reverzibilne hidrocentrale “Bistrica” i jedne od najvećih reverzibilnih hidrocentrala na svetu – “Đerdap 3” na Dunavu.
 
Savetnik srpskog premijera i bivši ministar energetike kazao je da će ulagaje u gradnju termoelektrane “Kolubara B”, koju će realizovati italijanski Edison i Elektroprivreda Srbije (EPS), biti oko 1,5 milijardi evra.
 
Prema njegovim rečima, potencijane investicjie u otvaranje rudnika uljga Štavalj i gradnju termoelektrane trebalo bi da se iznose najmanje 700 miliona evra.
 
On je podsetio i da je potpisan memorandum sa kineskim kompanijama o podizanju Termeoelektrane “Nikola Tesla B3”, čija će vrednost premašiti dve milijarde evra.