Elektrovojvodina ulaže u modernizaciju sistema

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor Elektrovojvodine Tihomir Simić izjavio je da je to preduzeće, koje posluje u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), za narednu godinu obezbedilo 20 miliona evra za modernizaciju elektroenergetskog sistema u Vojvodini.
 
Simić je u intervjuu za novosadski Dnevnik od nedelje rekao da je Elektrovojvodina sredstva obezbedila iz sopstvenog poslovanja i da se prilikom planiranih investicija neće kreditno zaduživati kod banaka.
 
“Na kraju prošle godine imali smo minus od 1,5 milijardi dinara, dok smo sada na devetomesečnom preseku u plusu oko 500 miliona. Naše preduzeće je medju veoma malim brojem firmi u Srbiji koje može da se razvija na bazi realnog poslovanja, bez zajmova, koji su za nas u ovom trenutku nepotreban trošak”, ocenio je Simić.
 
Prema njegovim rečima, deo sredstava za modernizaciju elektroenergetskog sistema na teritoriji Vojvodine biće iskorišćen i za podršku razvoja obnovljivih izvora energije.
 
Prema njegovim rečima, energetski potencijal kojim Srbija raspolaže do sada nije iskorišćen “zbog ukupne neorganizovanosti i odsustva sistemskog pristupa rešavanju uočenih problema”, a malo je ulagano i u razvoj novih energetskih tehnologija i njihovo uvodjenje u praktičnu primenu.