Milionski troškovi za organizaciiju samita G20

PinterestFacebookTwitterShare

Samit G20 u Kanu koštao je više od milijardu evra, izračunali su novinari britanskog tabloida The Sun. Samo cena noćenja u luksuznim hotelima na Azurnoj obali veća je od milion evra.
 
Francuska, koja je snosila troškove sastanka, tokom poseta svetskog političkog vrha nije štedela na luksuzu; političari su spavali u sobama koje koštaju i do 32.000 evra za noć.
 
U trošenju je svojim primerom vodio domaćin Nikola Sarkozi, koji je dobio najskuplji apartman u hotelu Mažestik. Angela Merkel i Dmitrij Medvedev spavali su u nešto manjim apartmanima, koji koštaju između 10.000 i 30.000 evra za noć.
 
Ogromni apartman u Carltonu bio je rezervisan za Baraka Obamu i njegovu suprugu Mišel. Soba u kojoj je odseo američki predsednik, a sa čije terase se pruža pogled na Sredozemno more, košta 30.000 evra za noć. Skromnije odaje dobili su čak i Silvio Berluskoni i saudijski kralj Abdulah, koji su poznati po svom hedonizmu. Cena noćenja u njihovim apartmanima je “samo” 25.000 eura.
 
Najskromniji je ispao britanski premijer Dejvid Kameron. Njegov apartman u hotelu Marriott košta 1.680 evra po večeri.
 
I dok se govori o milionima evra kojima je Francuska finansirala ovogodišnji Samit G20, francuski premijer Fransoa Fijon kaže da će budžet te zemlje za 2012. godinu biti jedan od najrestriktivnijih do sada, kako bi se smanjili državni dugovi.
 
Francuski premijer je to izjavio uoči sastanka predsednika Nikole Sarkozija sa grupom ministara na kojem treba da budu dogovorene mere vlade u narednom periodu kako bi se napravila ušteda od još osam milijardi evra. Plan bi trebalo da bude objavljen u ponedeljak, posle sastanka francuske vlade.
 
Očekuje se da će se Sarkozi kandidovati za još jedan predsednički mandat na izborima koji se održavaju naredne godine, zbog čega mu je veoma važno da zadrži visok kreditni rejting Francuske i pored krize koja je pogodila Evropu.