Interventna prodaja 3.000 tona šećera

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije je na telefonskoj sednici donela odluku da Republička direkcija za robne rezerve interventno proda do 3.000 tona belog šećera mesečno u naredna dva meseca, rečeno je Tanjugu u vladi. Maloprodajna cena šećera iz Robnih rezervi biće do 95 dinara po kilogramu, a u nju je uključen i porez na dodatu vrednost (PDV).
 
Direkcija će robnim snabdevačima prodavati šećer po ceni od 80 dinara po kilogramu, a oni će biti u obavezi da šećer u svojim prodajnim objektima prodaju po utvrđenoj maloprodajnoj ceni. Šećer je u papirnim kesama od jednog kilograma, pakovano u zbirnoj ambalaži pogodnoj za transport, na paritetu franko utovareno u vozilo u skladištu.
 
Ukupna vrednost ukupne predviđene količine od 6.000 tona šećera iznosi 480 miliona dinara, a spiskove nosilaca snabdevanja sa količinama sačiniće Ministarstvo poljoprivrede i trgovine – Sektor za trgovinu, cene i zaštitu potrošača.
 
Vlada Srbije prethodno je letos, radi stabilizacije tržišta, preko Direkcije za robne rezerve takođe na tržište plasirala ukupno 6.000 tona šećera (po 3.000 za avgust i septembar) po maloprodajnoj ceni od 103 dinara.
 
Maloprodajna cena šećera u pojedinim trgovinama u Srbiji kreće se od 103 do 130 dinara po kilogramu, a stručnjaci su ranije ocenili da ona ne bi trebalo da bude veća od 95 dinara, jer šećera na domaćem tržištu ima dovoljno.
 
Očekuje se da će ove godine u Srbiji od šećerne repe sa ukupno 56.000 hektara biti proizvedeno između 380.000 i 400.000 tona šećera, a standardna domaća potrošnja na godišnjem nivou iznosi 220.000 tona.