Desertec: Projekat solarnih farmi vredan 400 mlrd evra

PinterestFacebookTwitterShare

Nemački konzorcijum izabrao je Maroko za prvu lokaciju svog 400 milijardi evra vrednog projekta izgradnje široke mreže solarnih farmi i vetroelektrana širom severne Afrike i Bliskog istoka. Reč je o projektu Desertec, u kom participiraju kompanije E.ON, Siemens, Munich Re i Deutsche Bank, koji za cilj ima obezbeđivanje 15 odsto evropske potražnje za električnom energijom do 2050. godine.
 
Za početak će svi resursi biti usmereni u Maroko, a izgradnja prve faze solarne farme od 500 MGW trebala bi početi sledeće godine. Prvi pogon vredeće dve milijarde evra te će biti referentni projekt koji bi trebalo da pokažei ulagačima i donosiocima političkih odluka da inicijativa Desertec nije utopija.
 
Izvršni direktor inicijative Desertec Paul van Son smatra da je taj projekt dobitna kombinacija i za Evropu i za severnu Afriku i Bliski istok, jer bi on trebalo da osigura ogroman izvor obnovljive energije u decenijama koja dolaze.
 
Trenutno Nemci pregovaraju i s tunižanskom vladom o izgradnji solarne farme, a sledeća zemlja na spisku trebalo bi da bude Alžir. Egipat, Turska, Sirija, Libija i Saudijska Arabija mogle bi se priključiti mreži od 2020.
 
Ipak, postoje i oni koji ovim projektom nisu oduševljeni. Neki kritičari smatraju kako koncept transfera sunčeve energije iz Afrike u Evropu nije dokazan te da se projekt ne uklapa u nemački “zeleni” energetski plan.