Grčka dobija koalicionu vladu, Papandreu odlazi

PinterestFacebookTwitterShare

Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras postigli su večeras dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, na čijem čelu se neće nalaziti Papandreu.


Dogovor je postignut pošto su dvojica lidera večeras razgovarali sa predsednikom Karolosom Papuljasom u pokušaju da spreče produbljivanje političke krize u zemlji. Papandreu i Samaras, lider opozicione “Nove demokratije”, sastaće se ponovo sutra da bi dogovorili ko će voditi prelaznu vladu, nevedeno je u saopštenju Kabineta predsednika Papuljasa, u kome nije precizirano koliko dugo će koaliciona vlada voditi državu.
 
Evropska unija je prethodno danas Grčkoj dala rok od 24 sata da obrazloži na koji način će formirati novu vladu koja bi primenila sporazum o drugom paketu evropske pomoći, koji je postignut 27. oktobra, preneo je Rojters.
 
Nova grčka koaliciona vlada položiće zakletvu tokom sledeće sedmice, ukoliko sve bude bilo po planu, izjavio je večeras portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos.


Suočen sa rastućim pritiskom opozicije, ali i njegovih poslanika, Papandreu je ranije danas rekao da će se povući ukoliko bude bilo moguće postići dogovor o formiranju prelazne vlade koja bi podržala dogovor o novom evropskom paketu pomoći.
 
“Rekao sam više puta i ponoviću po ko zna koji put da nisam zainteresovan da ostanem u novoj vladi kao premijer… Ne mogu biti jasniji. Ne igram igre i ne kockam se zemljom”, rekao je Papandreu uoči sastanka sa Samarasom i Papuljasom, preneo je AP.
 
Samaras je prethodno ostavku Papandreua postavio kao uslov za učešće u razgovorima. Kriza u Grčkoj je naglo zaoštrena kada je Papandreu 31. oktobra saopštio da želi da se o poslednjem dogovorenom paketu pomoći sa EU, koji je postignut četiri dana ranije, građani izjasne na referendumu.
 
To je izazvalo negodovanje u zemljama evrozone i kolebanja na finansijskim tržištima, a lideri Francuske i Nemačke u sredu poručili da bi građani, ukoliko bude bilo referenduma, mogli samo da se izjašnjavaju o tome da li će zemlja ostati u evrozoni ili ne. Oni su na sastanku u Kanu, kome je prisustvovao i Papandreu, kazali da Grčka neće dobiti osam milijardi evra pomoći iz paketa vrednog 100 milijardi evra sve dok neizvesnost u zemlji ne bude okončana.
 
Papandreu je plan za održavanje referenduma povukao u utorak, pošto je Samaras nagovestio da će njegova “Nova demokratija” podržati sporazum, koji je dogovoren posle maratonskih pregovora 27. oktobra. Papandreu i njegovi politički protivnici su dogovor postigli uoči sastanka ministara finansija evrozone, koji je planiran za sutra u Briselu, kako bi pokazali da je Grčka ozbiljna u nameri da preduzme korake neophodne da zemlja izbegne bankrot.