Rusi kupili 40 odsto Crne Gore?

PinterestFacebookTwitterShare

Prema navodima ruske Nove gazete koja je imala uvid u crnogorske katastarske knjige, oko 40 procenata Crne Gore pripada Rusima, prenose podgoričke Vijesti.
 

Nova gazeta je u saradnji sa Centrom za istraživanje korpucije i organizovanog kriminala, međunarodne organizacije koja okuplja novinare istraživače istočne Evrope, započela projekat traženja nekretnina činovnika, poslanika, moćnika i biznismena koji su bliski vlastima u primorskim zemljama.

Gazeta piše da je Crna Gora etiketirana kao “rusko VIP odmaralište” i da se i nakon “letimičnog uvida u knjige” dobija osećaj da polovina Crne Gore pripada Rusima. “Većinu vlasnika vila i stanova tek treba da identifikujemo”, pišu poznate ruske novine.

Da su tokom poslednjih godina građani Rusije kupili veliki broj nekretnina na crnogorskom primorju je već poznata stvar. Međutim, ono što stanovnici primorskih gradova verovatno ne znaju je ko su njihove nove komšije. Tako, na primer, Novljani verovatno nisu svesni da u njihovom gradu kuću ima važan političar iz Saratovske oblasti i poslanik Putinove Jedinstvene Rusije, kao i čelnici pravnog odeljenja ruskog Ministarstva finansija.

Budvu su birali političari, a prema podacima Nove gazete crnogorsku metropolu turizma za odmor je odabrala zamenica predsedavajućeg Državne dume, kao i porodica državnog inspektora za energetiku.

U Petrovcu, koji agencije za nekretnine opisuju kao miran gradić, mesto za odmor kupio je član uprave Moskve zadužen za nabavke, dok se u Krašićima kod Tivta osamio jedan od rukovodilaca izgradnje obilaznice oko Sankt Peterburga.

U selima Trebesin i Milovići ogromne parcele kupili su direktori jakih državnih kompanija koje se bave energetikom i rudarstvom.