Njujorčani zatvarali bankovne račune

PinterestFacebookTwitterShare

Subota u Njujorku delom prošla u znaku zatvaranja računa u bankama, u okviru novog ali „zaraznog“ pokreta „Dan bankovnih transfera“ (Bank Transfer Day – BTD).
 
Cilj pokreta je da se sredstva iznesu iz pohlepnih banaka, a računi otvore u bankama u vlasništvu radnika ili kreditnim zadrugama čiji su vlasnici članovi zadruge, i koje podržavaju pokret „Okupiraj Vol strit“ (OWS – Occupy Wall Street). Plan je počeo da se ostvaruje još u oktobru, maršem na dve banke: Čejs Menhetn (Chase Manhattan) i Sitibank (Citibank).

Od tada su demonstranti svoj bes iskalili i na plan Banke Amerike (Bank of America) da na svaku transakciju debitnom karticom naplati proviziju u iznosu od 5 dolara, od koga je ova banka na kraju ipak odustala.

Od tada su učesnici pokreta OWS tvrdili da je njihov potez dugoročan, a ne reakcija na jednu odluku jedne banke.

„Potrošači se ‘bude’ i uviđaju da imaju izbor. Ljudi koji podržavaju akciju, na veliko prenose svoja sredstva i zatvaraju račune u bankama. Narod Amerike je svedok ponovnog buđenja potrošača, što nije viđeno decenijama,“ objašnjava Kristen Kristijan (Kristen Christian – 27), vlasnica privatnog preduzeća, koja je i stvorila Pokret „Dan bankovnih transfera“ (BT).
 
Analitičari procenjuju da organizovano zatvaranje računa u velikim bankama neće izazvati velike potrese u ovim titanima finansijske grane ekonomije.