Rudnik Brskovo se možda ponovo otvara

PinterestFacebookTwitterShare

Bivši Rudnik olova i cinka “Brskovo” kod Mojkovca možda će ponovo biti otvoren, ako istrazivanja pokažu da na većim dubinama ima još rude, najavljeno je iz mojkovačke opštinske skupštine.

Rudu u Brskovu istražuje australijska kompanija Sultan korporacija limited, koja se najviše nada nalazištu srebra na tom području.

Rudnik “Brskovo”, koji je radio još u srednjem veku, zatvoren je pre dvadesetak godina, zbog čega su se Mojkovčani obradovali jer je rudničko jalovište, takoreći u samom gradu, kako se pretpostavljalo, bilo uzrok učestalog obolevanja od raka.

Rudničko jalovište je u potpunosti sanirano i biće pretvoreno u sportske terene, ali Mojkovčani opet strahuju od posledica eventualnog ponovnog otvaranja rudnika. Predstavnici australijske kompanije, međutim, uveravaju da će će se, ako rudnik opet proradi, poštovati najviši ekološki standardi.

Rezultati izvađenih uzoraka rude biće poznati do proleća, a rudnik bi mogao da bude otvoren do 2015. godine.

Australijska kompanija je ranije dobila koncesije za istraživanje rudnog bogatstva na području opština Kolašin i Mojkovac.

U srednjevekovnom Brskovu, prema istorijskim podacima, radili su nemački rudari Sasi, a taj grad je jedno vreme bio veći od Londona. U njemu je kovan srebrni novac.