U Kini spašeno 45 rudara

PinterestFacebookTwitterShare

Iz rudnika uglja u kineskoj provinciji Henan danas je spašeno 45 rudara koji su tamo bili zarobljeni 36 sati, javila je agencija Asošiejted pres.
 

Rudari u rudniku Ćanću su bili zarobljeni od četvrtka, kada je tamo došlo do eksplozije u kojoj je poginulo osam rudara. U spasavanju rudara učestvovalo je najmanje 200 spasilaca koji su iskopali manji tunel dubok 500 metara, kako bi došli do zarobljenih radnika.
 
Jučerašnje spasavanje je jedno od najvećih od aprila prošle godine kada je posle osam dana iz rudnika u severnom delu Kine spašeno 115 rudara.
 
Načelnik državne uprave za bezbednost na radu, Lui Lin je izjavio da je neophodno da se uloži više truda kako bi se poboljšala bezbednost rudara na njihovom poslu.
 
Eksplozija u rudniku Ćanću se dogodila brzo posle slabog zemljotresa u obližnjem gradu, ali se ne zna da li je izazvana tim potresom.
 
Nesreće u rudnicima u Kini su vrlo česte. Prošle nedelje je u eksploziji jednog rudnika u provinciji Hunan poginulo 29 rudara.  Prema zvaničnim statistikama, prošle godine je u Kini poginulo 2.433 rudara. Nevladine organizacije su međutim u više navrata isticale da je i taj visoki broj verovatno znatno umanjen.